Pussy Riot- Putinova noční můra?

28.12.2013 09:44

Dvě propuštěné členky punkové kapely Pussy Riot Naděžda Tolokonnikovová a Marija Aljochinová, krasavice, které se znelíbily všemocnému gosudarovi Putinovi, zdá se nedají pokoj. Po populisticky-alibistické amnestii Vladímíra Putina to není Chodorkovskij, kdo by dráždil medvěda. Miliardář je zatím velmi opatrný a možná má z mocného vládce mnohem větší vítr než tyto dvě odvážné aktivistky. Obě pohledné muzikantky zatím hlásají pouze úmysl bránit v Rusku lidská práva, která jsou zde podobně jako v Číně nebo Severní Koreji porušována zcela běžně a beztrestně. Jejich hlavním cílem bude snaha o zlepšení podmínek v ruskýchz věznicích, ale pravděpodobně se to neobejde bez dalších antiputinovských náznaků. 

Jak bude pan všemocný reagovat? Uvidíme po novém roce. Obávám se, že žádné větší akce ze strany "pussynek" se konat nebudou, a že se po jisté době náhle dočkáme jakéhosi záhadného uklidnění situace. Putin si jistě servítky brát nebude, již několikrát dokázal, že je mu zcela jedno, co si o jeho pochybných politických krocích, kdy se zbavuje svých odpůrců, myslí okolní svět. Pokud budou dámy pokračovat ve svém tažení, mohly by se opět ocitnout za mřížemi. Ale to jim evidentně nikterak nevadí, již před propuštěním se jasně vyjádřily, že chtějí zůstat zavřené. Dostaly ovšem jasný příkaz z hora, a tak museli chtě nechtě na svobodu. Možná jen jakési gesto, možná skutečná odvaha a sounáležitost s ostatními vězenkyněmi..

V Rusku se obyvatelé rozdělili na dva tábory, kdy jeden je zapřísáhle proti vystupování této punkové dvojice, druhá část, která je složena pochopitelně především z mladých a progresivních lidí, jim fandí a tiše souhlasí. Ano, raději tiše, protože jen ten kdo je rozumný a drží hubu a krok, má v široširé Rusi zajištěný blahobyt, případně alespoň klid od nekompromisních a tvrdých úřadů, řízených tlustými oligarchy, v čele s carem Vladimírem.