Zvládne Sobotka rozpínavého Babiše?

10.04.2014 15:49

Dva kohouti Babiš a Sobotka se na jednom hnojišti rozhodně nesnesou. Dokazují to neustále rozpory poslední doby. Kam se podělo kamarádské podávání rukou a plno slibu voličům o vzájemné spolupráci koalice? Z té se stává stále více pseudokoalice beze smyslu.

Pán Babiš si to vše asi představoval mnohem jednodušeji, myslel, že mu půjdou na ruku všichni, včetně samotného premiéra. To se ovšem přepočítal. Sobotka se rozhodně nesmířil s podřadnou funkcí jakéhosi Babišova pohůnka a má svou hlavu, což zase hodně zaměstnává hlavu bývalého pravděpodobného agenta Babiše. Ten již se neštítil použít moc tisku, kdy zadal svým zaměstnancům v Mladé Frontě kontroverzní článek proti Sobotkovi, kde ho viní z chybného prodeje OKD z doby, kdy byl ještě ministrem financí právě on.

Koupí si nás Babiš všechny?

Ale to, že si Babiš nejprve koupil média, než pořádně vstoupil do politického byznysu, jen dokazuje jeho "čisté úmysly s lidstvem", které neustále proklamuje. Zatím však veškeré kroky, které učinil, jsou jen ku prospěchu jeho a jeho podnikání a nenechme se proboha už balamutit, že je tomu jinak.

Snad se Sobotkovi podaří udržet rozpínavého Babiše alespoň v určitých mezích a nedovolí mu postupně ovládnout svými financemi celé politické spektrum, neboť i takto hrozný scénář je zcela možný. Snad alespoň soudní obyčejní občané vidí, co se to tam nahoře děje, ti se penězi uplatit nedají, snad jen siláckými řečmi, kterými slovenský miliardář rozhodně nešetří.

Miliardáři se hrnou do politiky

Babiš je bohužel jasnou ukázkou české pseudodemokracie, která je založena podobně jako v Rusku stále více na oligarchických choutkách bohatých. Do politiky se pořád více derou miliardáři, kterým nestačí jejich dosavadní kapitální moc a potřebují se zviditelnit, obohatit a možná i trochu znemožnit také na místech nejvyšších, tedy v politických sférách. 

Dosud Babiš neprokázal jasně, že nebyl udavačem a přesto se odvažuje nazývat mnohé vysoké úředníky, pracovníky ministerstev a dalších institucí, které spadají do jeho jurisdikce, nedostačujícími a zajisté dosazuje své vlastní lidi. Jeho střet zájmů je tak obrovský, že se o něm už raději ani nemluví a sám Babiš se neustále hrozně diví: "ako sa na táto muožetě pýtať"...Když si odmyslíme tu jeho pahatmatilku, která svědčí o jeho jazykové inteligenci, okamžitě nám dojde ryzí čistota jeho myšlenek.

Přichází rusoidní oligarchové také k nám?

Babiš je pragmatik, žádný romantik a vlastně zatím není ani politikem v pravém slova smyslu, což koneckonců i sám řekl. Ono těch podivných a kontroverzních výroků už bylo opravdu dost a na mě osobně působí Babiš velice autoritářsky a šíří kolem sebe jakousi auru strachu, podobně jako Putin. Mnohokrát si neodpustil doslova okřikovat novináře. Když na něj někdo vyrukuje se skutečně nepříjemnými argumenty, ať už se týkají střetu zájmů a Agrofertu nebo jeho pochybné minulosti, odkazuje na své odborníky, nebo prostě nemá čas.

Jak to náš milý premiér vše zvládne? Je známý svou umírněností a přesto jsou jeho výtky proti Babišovi hodně ostré, což je více než správné a svědčí to o mnohém. Je poslední instancí před začátkem vlády rusoidních oligarchů, kteří si mezi sebou rozdělí majetek nás občanů???