Také fotbal je politika

04.12.2013 07:20

Včera jsem se opět přesvědčil o tom, že také fotbal je politickým kolbištěm, nejen tím sportovním. Novým trenérem české reprezentace se stal po jistých obstrukcích ze strany jeho dosavadního zaměstnavatele Tomáše Paclíka úspěšný Pavel Vrba. Při včerejším hlasování bylo vše naprosto jednoznačné, všichni svorně hlasovali pro Vrbu, včetně již zmiňovaného majitele plzeňského klubu. Proč to? Proč najednou takový obrat? Ještě nedávno Paclík naštvaně deklaroval, že s tímto krokem absolutně nesouhlasí, a že to považuje za podraz ze strany trenéra Vrby. 

Že by snad zase mocná ruka předsedy fotbalového svazu Pelty? Vzal si snad Paclíka na kobereček? Je to velmi pravděpodobné, jinak si nedokážu vysvětlit takový náhlý obrat. Miroslav Pelta je velmi mocným a bohatým mužem, jeho chapadla pravděpodobně mají obrovský dosah a silné přísavky, vždy musí být vše podle něj a když mu někdo nejde na ruku, tak se se zlou potáže. Je majitelem fotbalového klubu a zároveň předsedou svazu, což již zákonitě musí vyvolávat jisté pochybnosti ze strany obyčejných lidí a fandů fotbalu, kteří do toho zase, jak jinak, vůbec nemají právo vidět.

Fotbal je semeništěm skryté korupce a to i na těch nejvyšších místech, tím jsem si zcela jist, stejně jako někteří odvážlivci z řad bývalích profesionálů, kteří se nebojí toto říct a nebojí se mocného Mirka Pelty. Že v tom fotbalu něco skřípe, dokazují koneckonců i fotbalové výsledky naší reprezentace, a neomílejme prosím pořád dokola, že je to problém v hlavách hráčů. Politika se nevyhne dnes ani sportu a fotbalu zvláště, buďme tedy alespoň ostražití, všímejme si neobvyklých rozhodnutí a chování funkcionářů, třeba jednou pronikneme trochu hlouběji do tajemného světa fotbalové politiky se vším všudy, i s korupcí a kamarádíčkováním, průvodním to jevem politiky obecně.

autor: Dronte