Rozpoutá Putin 3. Světovou válku?

03.03.2014 13:47

Ruská vojska se řinou na Krym. Putin tvrdí, že je třeba chránit ruské občany. Ukrajinská intervence z jeho strany údajně není invazí, ale všichni víme, že tomu tak bohužel je, a to nás nemůže nechat klidnými, neboť tato země je naším „skorosousedem“.

To, co si dovoluje chladný vládce Ruska, těžce rozhořčilo OSN, USA, EU a samozřejmě celou Evropu a zbytek rozumného a civilizovaného světa. Monstrózní Čína zatím mlčí a pravděpodobně si mne ruce stejně jako Severní Korea, co že se to děje a k čemu se možná schyluje. Pro ně je vzniklá situace více než příznivá, Severokorejci například vesele vypouští své rakety v oblasti, kde probíhá cvičení také amerických jednotek. Tuto drzost si můžou dovolit jenom kvůli tomu, že ukrajinská krize překrývá všechno.

Jak velká je hrozba?

Je hrozba opravdu tak velká? Hrozí snad dokonce 3. Světová válka nebo něco podobně nebezpečného? Jsou opravdu náznaky protestujících, že Putin je novým Hitlerem, opodstatněné?

Zcela určitě. Vladimír Putin již několikrát ukázal, že si je svou neomezenou mocí jist natolik, že ho dokonce nezajímá názor zbylého světa, který je přece jenom demokratický v pravém smyslu slova, minimálně v drtivé většině států EU.

Je to jen sýčkování nebo se máme opravdu bát?

Jaký tedy bude scénář? Jak se bude nadále vyvíjet krize na Ukrajině, která se dotýká i každého českého občana? Zde nebuďme krátkozrací a počítejme i s tím nejhorším, tedy, že se konflikt přesune i dále na západ. Pokud se do hrozící války zapojí OSN a případně USA, stane se z této hrozby skutečná 3. Světová. V tomto jsem Sýčkem a bláznem, ale možná sýčkování zmírní to, co pak přijde, chci být připraven i na tohoto strašáka. Vy snad ne?

Hrozba je reálná

Ovšem pozor, při dnešním arzenálu velmocí a při skutečnosti, že se k Rusku připojí také asijští komunisticky- totalitní kamarádi, jako je Severní Korea nebo Čína, bude problém opravdu do nebe volající. Nejhorší představa lidstva, tedy jaderná hrozba by tak mohla být podruhé v historii realitou. Tentokrát však jsou zbraně o několik desetiletí modernější, nežli tomu bylo u Kubánské krize, jedním stisknutím knoflíku můžou nejmocnější mužové světa vymazat z mapy celé národy.

Putin je zatím, žádný div a překvapení, stoicky klidný a brání vlastní sobecké zájmy pod rouškou frází typu: musíme chránit své občany- jak zoufalé. Jsem si jist, že on by byl jedním z prvních, který by svým prstem znásilnil celý svět a neváhal by stisknout.

Co chce Putin?

A co vlastně Putin chce? Proč učinil v moderní době nepředstavitelný krok- invazi do svobodné země? Podle mého názoru nejde jen o samotný Krym, ale především o to, aby se z Ukrajiny nedej bože nestala svobodná země. To by znamenalo pro Rusko a pochopitelně i pro samotného pana „všemocného“ množství komplikací, jak ekonomických, tak také diplomatických.

Stane-li se Ukrajina konečně právoplatnou součástí EU, bude to pro Puťu jednoznačně obrovská prohra. Prohrou pro něj bude i stažení vojsk z Krymu. Proto to jen tak neučiní, snad jedině, že by zatím jen žvanící OSN (koneckonců jako vždy), nebo dokonce USA, přistoupili k akčním krokům. Takovými kroky nemusí být jen dosazení vojenských jednotek, ale také prudké finanční a komunikační sankce, a to okamžité. Zatím zůstává jen u výhružek..

Dá snad Putin na masy?

Jak se Putin rozhodne, to neví vůbec nikdo, ani on sám a ovlivní to spousta faktorů, jedním z nich budou také lidé. Demonstrace, internetové kampaně, názory obyčejných lidí nakonec budou mít možná větší váhu než alibistické žvásty OSN nebo případný zásah momentálně dosti zaměstnaných Spojených států, které nemají ani nejmenší chuť zaplést se do dalšího konfliktu, zvláště když se jedná o válečné pole nanejvýš diplomaticky nebezpečné.