Putin se naparuje na olympiádě

10.02.2014 16:10

Olympijské hry v ruské Soči již vypukly a bylo kolem toho hodně slávy. To se dalo od ruských megalomanů očekávat. Megalomanem největším je pak gosudar Putin, který se ukazuje světu a naparuje se ve své lóži, jako by on sám stál za všemi přípravami. Při zahájení her se tvářil, jako by mu patřil celý svět. 

V tomto duchu se nesly také zpěvné a epické projevy jednotlivých ruských papalášů. Nezapoměli pochválit svou jedinečnou, největší a nejkrásnější zemi, oplývající bohatstvím a blahobytem. Bohatstvím možná, ale s tím blahobytem a zvláště pak svobodou slova je to trochu jinak, ale to všichni víme.

Neopoměli ani vychválit své supervýkonné sportovce, od kterých očekávají jedině medailové úspěchy. Tady opět asi nebudou daleko od pravdy, už první dny naznačují, že připravenost ruských borců ledoborců je jako vždy dokonalá. Až je to trochu podezřelé- uvidíme, kolik dopingových skandálů se objeví, ovšem nazapomínejme na ruský řád, který funguje trochu jinak než u nás v Evropě. 

Ruský řád

Jinak se celý úvodní ceremoniál podařil, snad s výjimkou negativních reakcí na zvolenou hudbu, která byla zase velice nacionální a spíše domácí nežli moderní. Rusové si jednoduše dělají vše po svém a ne vždy to musí být na škodu. Olympiáda se sice teprve rozjíždí, ale zdá se, že i pověstná ruská chaotická organizace má tentokrát jakýsi řád.

Čím Soči vyniká, to jsou krásné přírodní scenérie a obrovské lokace. Fanoušci jednotlivých sportů mají své vesnice odkud můžou vyrážet na různé disciplíny a sportovci si velice pochvalují luxusní ubytování. 

Nebezpečná bezpečnost

A co bezpečnost? Tu rusové rozhodně nepodcenili a dokonce se ozývají hlasy fandů zimních sportů, že je to až přehnané. Nejedná se ovšem o neopodstatněná opatření, neustále se objevují vyhružky teroristických skupin a již dokonce také došlo k pár nepříjemným incidentům. Pokud se chcete dostat do areálu her, musíte projít mnoha zevrubnými kontrolami.

Pokrytecký maskot

Snad jedině ten ošklivý maskot v lóži mi tam trochu vadí. Pokrytecké a typicky křivé úsměvy Vladimíra Putina jsou často vidět na televizních obrazovkách a není mi to právě příjemné. Raději bych přece jenom zůstal u sledování krásně vypracovaných a ladných těl sportovců. 

Jistě, přeju ruským organizátorům, ať se vše zdaří a hlavně nedojde k žádným dalším teroristickým hrozbám, ale toho kohoutího naparování Vladimíra Putina už bylo dost. Poslušné kamery ukazují nejmocnějšího muže na světě, jak se skvěle baví, zatímco druzí v jeho zemi trpí, zatímco Ukrainu sužují nepokoje jeho vinou, ať již přímou nebo nepřímou...