Pragocentrismus tu je a bude

01.05.2014 17:21

Jsem Moravák a jsem z Olomouce. Z malé to Prahy. Avšak, jsem hrubě nespokojen s centralizací moci, tedy pragocentrismem, který se tu v podstatě neskrývaně děje už od „sametovky“. Vše vzniklo v Práglu, vše tam prej začalo, tak tam taky musí vše pokračovat a skončit. Haha, kravina, krátkozrakost, zaprděnost, vypočítavost, vycentrování moci do Prahy….

V okolí Prahy se pohybují průměrné platy kolem 20 000, zatímco v okolí Olomouce je to spíše cca 12 000. Jak je to možné? Jsme, pokud vím, jedna republika, tedy podmínky pro všechny by měly být rovné. Není to tak. Čím blíže žiješ k Praze, tedy na západ, tím máš větší šanci získat práci a také slušné finanční ohodnocení. Totální nerovnost a nespravedlnost. Ave Moravia Nova!!! Moravské knížectví…bez závislosti na Praze….ach…velká utopie..

Sídlo v Praze je pro firmy, které se nedokážou prosadit

Hlavním důvodem pragocentrismu je neznalost a hloupost zahraničních turistů, potažmo českých takzvaných turistů a krátkozrakost moravských společností, které se zaprodají, ztratí své jméno, jenom za tu cenu, že budou mít na papíře napsáno- sídlo Praha.

Vždyť nikdy nikdo nepozná mnohem levnější, klidnější a sofistikovanější Olomouc…ale zlepšuje se to. Japonci, Rusové a Rusíni stále častěji směřují do Olomouce, protože tam je nikdo neokrade, tam si můžou památky vychutnat opravdu v klidu. Bylo by to všechno jinak, kdyby lidi nebyli vždy tak pražáčtí a kdyby se v různých historických análech také více prosazovala a zdůrazňovala taková města, jako je hrdá Olomouc, na rozdíl do Prahy, skutečné město studentů a vědců-bez hnusné pražské bémovské komerce, tunelů Blanka atd.

Kdo nemá sídlo v Praze, neexistuje

Sídlo firmy v Praze, nutnost pro zoufalé společnosti, které nemají odbyt. Jednoduše si nechají od nějaké zlodějské společnosti převést sídlo do Práglu a je to. A hned máš abonenty, postačí jen míti v hlavičce pohlavní napsáno: Sídlo Praha…Poloslepé zahraniční společnosti se dívají mnohdy jen na toto a taky pak pořádně zapláčou. Znají jen Prahu, která je protkána korupčníky a bémovci.

Už se naučte poznávat také jiná zajímavější místa, než je zkorumpovaná Praha!

Naučme se lidi znát taky jiná, často mnohem zajímavější místa naší země. Buďme do hoven hrdí na své sídlo společnosti a nestyďme se za to, že jsme z chudé Moravy. Třeba se i my Morácí….dočkáme určitého vyrovnání…časem…sám tomu ovšem nevěřím. Dokud bude Praha a centralizace všech hlavních institucí v tomto městě, tak se vždy bude soustředit moc a především finance tam. Je největší, nejbohatší….Stačí se podívat na fotbal….

Pro pražáky jsme vidláci, co si furt stěžují…

Je to ode mě hloupé, pražák by řekl závistivé, ale je to tak. Každá firma či firmička se dnes snaží míti sídlo v Praze. Proč? No protože svět zná z naší republiky jen toto krásné, leč těžce zkorumpované město. S tou korupcí to tam bude vždy těžké, na rozdíl od menších měst, jako je právě Olomouc. Když se takto moravák ozve, tak se okamžitě vyskytnou komentáře typu: zalez vidláku a radši si hledej práci…

Ale kde? V zaprodané Praze? Ne já si vystačím se svým zdravým selským moravským rozumen a všecky ti pražáčky nabubřelé budu směle sílat do prdele.

Moráci a moraváci, vím, nevíte, kde hledat práci…vyserte se na Prahu, na tu divnou operaci. Zkuste býti sami sebou, bez práglu, bez bémů a noh co zebou….!!!!!

Vybrat si však nemůžem, snad ty voly přemůžem..chytrostí a sedláctvím, nikoliv však vidláctvím..