Politici se bojí Ištvánova precedentu

12.02.2014 16:46

Petr Nečas půjde znovu před soud, tentokrát však jako obviněný. Konečně se objevil státní zástupce, který je ve své Olomouci tak trošku stranou od pražských trafik a intrik a má "koule". Na růžích však Ivo Ištván rozhodně ustláno nemá a zdá se, že bude svádět další tuhý boj nejen s bývalým premiérem Nečasem, ale s celým politickým spektrem. Jeho členové mají kulky naopak hodně stažené.

Co si to ten Ištván dovoluje, křičí zděšeně politici

Páni kluci politici se pochopitelně spojili v jednolitou masu protestující, křičící a nadávající, cože si to ten Ištván vůbec dovoluje. Jak je možné, že bylo zahájeno trestní stíhání proti politikovi, vždyť on přece nic špatného neudělal, jen pletichařil s poslanci, kteří mu nechtěli jít na ruku, a tak bylo nutné použít dostupných prostředků. Politika přece není normální lidský život, tam se může všechno. Dohoda je něčím přirozeným, dosazování kamarádíčků na slíbené posty to je zase nutnost. Kdybyste toto činili tak okatě a drze jako naši poslanci ve své práci, zaměstnavatel vás vyrazí bez pardonu nebo rovnou zahájí trestní stíhání.

Ale kdo je vlastně zaměstnavatelem politika? Nejsme to čistě náhodou my obyčejní poplatníci daní?

Podle zástupců ODS, ale také dalších politických stran je nové Nečasovo stíhání nehorázné a dokud bude odvážný Ivo ve své funkci, nebudou mít zřejmě klidné spaní. A není divu, že se zákonodárci na postech nejvyšších takto kroutí a třesou strachy jako sulc, vždyť se nám tu přece rýsuje velice nebezpečný precedent. To by si pak každý mohl obvinit politika, a tak to přece nikdy nebylo a ani nebude, alespoň podle "nezaujatých" komentářů "korytářů". 

Přísný dozor je nutný

Ve skutečnosti by měl každý politik být pod neustálou kontrolou občanů- pozor nikoliv dalších politiků, třeba s využitím kamer a odposlechů, jen tak může být dosaženo nějaké nápravy v neutěšeném stavu naší tak často diskutované politické kultury. Ta totiž vůbec neexistuje, spíše bych to nazval marasmem nebo demagogií.

S probíhající kauzou Nečas je to jako s platy poslanců a jedná se o další frašku, o které všichni víme, jak dopadne. Co zmůže jedna taková vlaštovka proti molochovi jménem politické zákulisí. Právě v tomto zákulisí se odehrávají zásadní schůzky, důležitá rozhodnutí nebo samotné přemlouvání, lobování a uplácení. Právě zde jsou političtí lháři nejlépe skrytí, to co se na oko odehrává v parlamentním sále je jen jakousi kulisou pro občany.

V politice není nikdo čistý

Nečas také není čistý, to je jisté a za to dám ruku do pořádně rozpáleného ohně. Z politiky koneckonců zmizel podobně rychle jako další výtečníci a bývalí premiéři, kterým se teď mimochodem daří více než dobře. Ano hovořím o politických zbohatlících Grossovi a Topolánkovi.

Popřít bohužel nemůžeme, že celý Ištvánův postup je trochu zvláštní a má možná co dělat i s jakousi policejní odvetou za dřívější Nečasova obvinění proti speciálním složkám. To však dle mého názoru není až tak důležité, nejdůležitější a naprosto nutná je neustálá kontrola politických lobbistů, úplatkářů nebo jen trafikantů. I politika by měla mít nějaký mravní základ, ale vykládejte to poslancům..

Kdo tedy bude nakonec za toho špatného, nebo dokonce za zločince? Nebude to spíš chudák olomoucký státní zástupce, který se chtěl konečně postavit prohnilému politickému aparátu?