Může za to Korán?

11.02.2015 10:34

Globální pocity a ověřené zprávy ze světa těch, kteří jsou jiného než islámského vyznání, se často soustřeďují na samotnou podstatu problému s Islámským státem. Najde se také skupina, která zastává jednoznačný názor, podle něhož za vše primárně může Korán. Může to být pravda? Podívejme se trošku blíže na to, o čem vlastně tato kniha je.

Je ponižování druhého pohlaví správné?

Zrovna vzorem boje za lidskost a humanitu rozhodně Korán není. Ale to, že jsou zde zcela ponižovány ženy a muži jsou nad ně nadřazeni, je známý fakt. Všechna ta nařízení, která z pohledu některých takzvaných nevěřících již hraničí s šikanou a porušováním lidských práv, vychází z jakéhosi spisu, který napsala osoba velmi rozporuplná. Mohamed byl podle historických zdrojů v podstatě násilník a velmi vznětlivý muž s dobyvačnými choutkami, ale těch sporů ohledně autora bychom našli mnohem více, nebudu se snižovat k popisům jeho erotických incestních "dobrodružství", která považuje za jaksi normální a přirozené.

Četl jsem

A pak je tu samotný obsah. No, musím říct, že jsem do Koránu nahlédnul, lépe řečeno jsem ho z větší části přečetl. První, co mě poněkud zaskočilo, je to, že informace jsou jaksi rozházené, skoro až chaotické, nenašel jsem pražádnou koncepci, ba ani společnou myšlenku. Sem tam nějaké to moudro pochopitelně naleznete, převládají však spíše zavádějící, opakující se informace, nařízení a také neustálé výzvy k boji proti imperialismu jiných náboženství, a to i velmi zákeřnými prostředky.

Rozpory v Koránu, a že jich tam je

Ano, mezi humánní média Korán nezařadíte, i kdybyste se na hlavu stavěli. Pokud bych měl shrnout své pocity po přečtení této knihy, musím říct, že stylistická stránka je vlastně velmi chaotická, každý si jaksi může vytáhnout to, co se mu hodí. Podobně jako bible přináší sice korán spoustu zajímavých myšlenek, ty však mnohdy doslova kontrastují s dalšími súrami, které vybízí k znásilňování lidských svobod. 

Suma sumárum? Korán si může bohužel každý vysvětlovat, jak chce, je přímo stvořený k překrucování, ale s tím se konec konců setkáváme také u bible. Bible však rozhodně nevybízí k neustálému hanění takzvaných džaurů, nevěrců, k jejich animálnímu vybíjení. Jestli je ale Korán tím hlavním hnacím strojem nenávisti sekty Islámský stát, těžko říct. Spíš to bude zase jen a jen v lidských hlavách. 

Z mého hlediska je Korán opravdu nebezpečnou dogmatickou knihou, která neučí člověka být moderním věřícím, spíše naopak, ponořuje ho stále hluběji do středověké vynucené "mohamedánské pravdy". Muslimové jsou v podstatě otroci víry, ale především vlastních mylných interpretací Koránu.

Do své pomyslné vnitřní knihovny zasouvám Korán velmi hluboko, raději až na spodek, pod mnohem kvalitnější literaturu, jako je třeba zaniknuvší časopis Hrom. Brak totiž patří do kategori Brak.