Antipoli kritizuje veřejnoprávní televizi ČT

01.06.2014 20:22

Ještě než se pustím do nekompromisní kritiky České televize, která bude, upozorňuji velmi subjektivní, musím říct, že jsem jejím příznivcem. Ten odpad komerčních televizí jako je Prima, Nova, Barandov a jiné shity mi nedělá dobře na žaludek. Není tedy moc na výběr. Volba sledovat ČT, zdá se mi nejméně násilná a znásilňující.

Abych trochu uzřejmil situaci: pracuju doma, na počítači, dalo by se říct na volné noze. Vždy si ke své práci pustím veřejnoprávní ČT, neboť je to zdroj informací, ne jen senzačních „nováckoprimáckých“ hloupostí. Ale!!!!!!!!!!!!!!!

Podivní moderátoři na ČT24

Moderátoři a zpravodajové publicistické sekce jsou více než podivní. Osvětlím, ale nebudu jmenovat. Jednoduše proto, že se mi nechtějí hledat všechna přesná jména a tak nějak z hlavy je všechna nevím. Obecně to řeknu asi takto:

Je tam jeden komentátor, co má velmi pravděpodobně paruku, je tam jeden, co není horký, ale přímo teplý- hlasem, a je tam jeden šáša, co neví nic, mluví též jako homosexuál (nemám nic proti homosexuálům, ale proti teploušskému projevu álá Horký) a když na něj nějaký ten politik něco vybafne, něco ve stylu pane redaktore, vy zase nemáte potřebné informace, tak se z toho s prominutím pokaká a hned stáčí hovor někam jinam.

Ženy zpravodajky na ČT, to je trošku jiná kategorie, ovšem jen pokud bychom mluvili o vízoru. Jsou krásné, ale nejsem si jistý, že jsou všechny také dostatečně rétoricky a publicisticky vzdělané, zvláště opět po ránu, kdy vypadají jako praštěné kladivem a kupí jedno přeřeknutí za druhým. Ale aspoň jim to sluší..

Počasí- proboha kde berete ty týpky?

Co se počasí týká, tam to vůbec nechápu a je to do očí bijící. Vždy si pamatuji na krásné rosničky, viz ta Rosického, i když ta byla tuším na zpropadené Nově, nebo alespoň sympatické muže typu Ray Kokoteng. Na ČT jsou opět exoti:

Jakýsi podivný týpek s culíkem, velmi nesympatický, pochopitelně dosti se zadrhávající, navíc se sakem, které spíš patří do dalšího odpadu komerčních stanic, a sice retro seriálu Vyprávěj..Ano je tam Karas, ale ani on zase není tak velkou rybou v tom dosti chudém rybníku redaktorů ČT. Když jsme u rybníků, Zárybnická už má vše za sebou a její cenění chrupu se nejeví zdaleka tak sympatické jako před 10 lety.

Pracují na ČT dosazení, protekční lidé?

Co z toho vyplývá? Proč jsou tam takoví lidé? Takoví neprofesionálové a podívíni? Proč je tam Filip Horký, který mluví jako žena a příliš se neorientuje v mnoha věcech, na které je třeba zkušenost, proč jsou tam redaktoři, kteří se ani za 2-3 roky nenaučili svou práci? Je to snad zase tak prosté? Je to čistá protekce?

Snad protekce, snad podivný vkus, kdoví..? Jak mi třeba vysvětlí to, že se tam tak dlouho udržel poněkud přihlouplý redaktor Černý, který dokonce jistou dobu vedl sportovní sekci…jak příznačné..

Samozřejmě tam bude i spousta dalších faktorů, ale základ hledejme zase v tom „kamarádičkování se“, různých prapodivných známostech, nikoliv v kvalitním konkurzu, kde by si měli spíše vybírat lidé, tedy konkurzy by měli být veřejné. Kdysi to tak bývalo- vzpomínáte jak se občas na samotném obrazovce televize objevil inzerát typu: Hledáme nového ředitele…tak by to mělo být, to je mediální demokracie.

Nevzpomínám si, že bych něco podobného na svém LCD monitoru v posledních letech spatřil. I to svědčí o tom, kam ta naše slavná paralamentní démonická demokracie spěje.

Vždyť kde jinde se obyčejný člověk seznámí s fungováním demokracie než na solidní veřejnoprávní televizi??

Nepřipravení redaktoři po ránu

Ale ještě k zadrhávání. Pusťte si proboha někdy ranní zpravodajství, to je jeden přebret za druhým a netýká se to jen počasí, ale všech zpravodajství napříč. Kdoví, možná si ČT alibisticky říká: ráno nás sledují jen důchodci, maminy a nezaměstnaní hlupáci. Já říkám ne! Já říkám většina podivných, nesympatických a také bohužel mnohdy neinformovaných postaviček na ČT by měla být vyměněna a to velmi rychle. Za sympatičtější, bystřejší a především informovanější lidi!

 Mělo by to být totiž naopak. Správný publicista, politický redaktor, komentátor musí mít daný problém, stejně jako historické souvislosti a momentální politickou situaci v malíku. Musí sám uvádět politika ve stres a dostat z něj fakta, ne jen poklonkovat a nechat se udupat. Takový ovšem na ČT asi nepracují. Snad s výjimkou velké star, Moravce, kterého dnes mimochodem velice zepsul Zemák v interview. A co na to drsný Moravec? Choval se jako malý kluk, kterého právě zfuckoval jeho učitel. Ale to jsem jen tak aktuálně odbočil.

A na konec moje největší zklamání- ČT Sport

Ano, bohužel je to tak. ČT Sport je pro mě zdaleka tím největším zklamáním, vlastně kvůli neuspokojivému programu této sportovní stanice jsem sepsal celý článek. Je směšné, že jsem se nakonec k meritu věci dostal až v poslední části. Ale přeci. Tak do toho!

Jsem sportovec a pracuji doma. V kanceláři chytnu ze sportovních kanálů pouze ČT4. A to je problémek. Ten problém neobjeví člověk, který se na sportovní sekci České Televize podívá sporadicky a najde si vždy ten svůj pořad, dejme tomu fotbalové utkání.

Celodenní sledování ČT Sport- přehlídka repríz, frustrace

Pokud jste ale pravidelným ba až celodenním sledovatelem ČT Sport, asi po týdnu zjistíte hrozný fakt. 50-70 procent denního programu je totiž záznam. Není výjimkou, že určitý úspěšný přenos, akce nebo sportovní utkání je s úspěchem vysíláno i několik měsíců, a to i několikrát denně. Je mi jasné, co by zde odpověděli vychytralí manažeři starající se o chod společnosti ČT, ať už ti krizoví, nebo skuteční:

Že je to vše o penězích. Ale bohužel to není jen o penězích, ale také přístupu a kvalitě. Apeluji na vás ČT Sport: zkuste někdy místo 3 stejných záznamů za den vložit do programu třeba něco takového, jako jsou ty medailonky sportovců, různé levné dokumenty z Česka, vždyť to přece nebude tak drahé a je to skvělé, mě to baví.

Večery pod lampou

Co je vůbec nejhorší, chybí přímé večerní přenosy fotbalu ze zahraničí, tenisu a podobných atraktivních sportů. Zcela chybí atraktivní Prime Time vysílání!!

Když se zrovna nehraje česká fotbalová či hokejová liga, nezajímavá šudlačka parazitující na hokeji a dalších sportech s názvem florball nebo již tradičnější basket či voleyball, dávají motoristické sporty- mnohdy ze záznamu, nebo tam nasadí uspávače hadů Miru Bosáka a jeho nudné a megadlouhé hodiny golfu.

Prime time pro Elitu? To přece nemůže dělat veřejnoprávní česká televize…

Kolik lidí- sportovců proboha zajímá golf? Jen ty bohaté, elitu…Není to zase trošičku výsměch obyčejným lidem, kteří se chtějí podívat na své oblíbené sporty, které jsou pro ně dosažitelné a jsou pro všechny? Jen pro připomenutí, abych pánům dramaturgům trochu osvěžil paměť a taky je trochu zdravě vytočil, jsou to tyto sporty: Fotbal, Tenis, Hokej, adrenalinové sporty jako skate, snb a jiné, kvalitní basket, kvalitní německá házená atd, atd. Prostě těch možností je hrozně moc, jen ne plný večer záznamů a uspávacího večerníku s Mirkem „skorogolfistou“ v hlavní roli.

Opravdu si myslíte, že 5 hodin golfu ve večerním vysílání a vyčpělý Miroslav Bosák patří do Prime Time???

V ČT Sport musí nastat změny

Já vím, byl jsem dost ostrý, ale chtěl jsem být. Zdá se mi, že i v té televizi je to nějaké prohnilé, že už to není tak profesionální jako dřív. Je to můj kritický názor, přesto nesnesu jinou televizi než je ČT, neboť všudypřítomná komerce už mi láme vaz a nutí mě víc a víc psát nekomerčně.

Omlouvám se tedy trochu alibisticky všem redaktorům na ČT, vadí mi asi spíš nějaké ty rétorické nedostatky. Jde mi totiž primárně o neutěšivé sportovní vysílání, kde jsou malinko paradoxně mnohem kvalitnější komentátoři, které považuji za opravdovou špičku. Hrozně moc si třeba vážím Čapka či Vichnara, i toho uspávače Mirka mám rád, jeho slovní obraty jsou někdy hodně překvapivé, ale ne při pětihodinovém golfovém maratonu. Kolik asi procent sportovců tak silně zajímá golf...ale pryč od golfu..mít pár stovek tisíc navíc, hraju ho asi taky..

 Tak snad se to zlepší, snad se ČT Sport jednou vrátí minimálně na původní úroveň, která tu byla ještě před nějakými 5 lety. Tam rozhodně nedominovaly záznamy nebo golfové maratony v hlavním vysílacím čase. A třeba se časem i ten nešikovný Bosák, byvalý bezdomovec, naučí hrát. Exkluzivita a to vše prachaté kolem mu asi imponují.