Co chce Putin v Sýrii?

02.10.2015 18:37

Rusko bombarduje Sýrii a již dnes je zjevné, že se nejedná čistě o pozice zlých Islamistů. Ba každému rozumnému je více a více jasné, o co zase "carovi" jde. Jeho hlavním cílem je nepochybně získání potenciálních území v oblasti, která by mohla jaksi napravit katastrofální ekonomickou situaci Ruska, motivem číslo dvě pak je zřejmě dráždění Baraka Obamy. Přesto, že nedávno proběhl "banket", kde se oba nejmocnější mužové světa setkali, je jasné, že Putin má znovu svou hlavu, a že se na ničem pozitivním nedohodli. Obama i valná část amerického politického spektra je zásadně proti Asadovi, zatímco "Vladimír Putin Veliký" ho již v podstatě neskrývaně podporuje. 

Je Asad příčinou?

Bašár Asad je vlastně jednou z pojmenovatelných příčin katastrofálního přílivu běženců, on je ten, který nedokáže s Islámským státem bojovat, přesto si drží zuby nehty svou pozici a místo aby se potýkal s masivním nástupem IS, bojuje proti svým politickým odpůrcům. Není tajemstvím, že jedním z hlavních záměrů nejen USA, je odstranění tohoto "neschopného diktátora", mimochodem v mnohém připominajícího Yanukoviče. To pak není divu, že i zde figuruje "spasitel Vladimír Putin". Ale koho spasí? 

Falešný spasitel Putin

Vůbec se nebojím konstatovat, že Putinovi nejde o potírání globální hrozby, jakou bezesporu IS je, a na kterou mocnosti nejmocnější, tedy zejména EU a NATO zvysoka kašlou, ale o dosahování zcela jiných cílů. Nejhorší ovšem je, že s tím zase nikdo nic neudělá, stejně jako nikdo nedokázal oponovat v kauze Ukrajinská krize! Putin, to hovado z KGB, si zase dělá a bude dělat, co se mu zamane, pomáhat těm, kteří jsou zlí a dráždit zbytek světa. Oblbovat a nadýmat falešnou pýchou zbídačelý ruský národ, zatímco skutečnost je téměř kataklyzmatická. Rus je chudý, ale hrdý, Putin má na svém kontě miliardy a všem se jen krutě směje. Taková je pravda a kéž by si to Rusové konečně uvědomili. Ale kdoví jak to je, možná je ruská mediální putinovská propaganda tak mocná, že se k nám nedostanou skutečné názory nespokojené většiny.

Pravdu zná jen car

Ale zkusme i trochu pozitivního..Třeba se stane zázrak a ukáže se, že car Vladimír si skutečně uvědomuje tu obrovskou hrozbu Islámského exodu. Avšak nevím o tom, že by jediný uprchlík směřoval do Ruska, je tedy zcela neopodstatněné myslet si, že by se právě takové hrozby obával Putin. Co tedy opravdu sleduje oněmi nálety? To zase ukáže čas. Bojím se však, že ukáže to samé, jako v případě Ukrajiny. Chlad, vlastní prospěchářství, nezájem o cokoliv, co souvisí s demokracií, a nesporně i fobii ze svobodné Evropy bez temného Ruska.